I dag spiser vi sushi på restauranter, nyder det som take-away og leger sushi-kok hjemme i køkkenet - og uanset hvor sushien tilberedes, så følger wasabien og den syltede ingefær med! Og det er hér vin-udfordringen ligger …
Sushi i sin reneste form må betegnes som let og sund mad, og derfor skal vinen også være let. Da fisken samtidig er rå og ikke har smag fra fx stegning, skal vi også finde en frisk vin. Det peger således i første omgang mod en hvidvin, der for de flestes vedkommende netop er lette og friske.
Vin fremstillet på Sauvignon Blanc og Riesling vil være rigtig gode bud.
Sushien er mere meget end ris og rå fisk. Når vi spiser sushi, får vi en stor del af smagen fra soya, der er blandet med wasabi. Det er den grønne, stærke peberrodsblanding. Når mad bliver så stærkt, som den gør med blot en smule wasabi, kan lidt sødme give et godt modspil til den kradse smag.
Igen er hvidvin fremstillet på Riesling et godt bud, da den har en smule sødme, der komplimenterer sushi-stykkerne rigtigt godt - mange betragter den som den perfekte sushi-drue. Vinen kan fx komme fra Alsace, hvor vinene som regel har lidt mere rundhed og måske lidt restsødme. På det tyske vinkort kan du gå efter en god Kabinett eller Spätlese - de vil også have lidt sødme og dermed være perfekte til sushi.
Det samme gør sig gældende for Riesling fra Australien og New Zealand - de er typisk lidt rundere og fyldigere end deres europæiske pendanter.
Andre har østrigsk Grüner Veltliner på førstepladsen som vin til deres sushi. Den har både sødme, syre, fylde og lidt krydderi, som matcher både ingefær og wasabi.
Som udgangspunkt vil vi dømme rødvinen ude! Med dens garvesyre vil der næsten være tale om et alvorligt sammenstød med wasabien, ingefæren og den rå fisk. Er du inkarneret rødvinsdrikker og insisterer på at nyde et glas rødvin til sushien, så gå efter en vin med minimal garvesyre.
En god rødvin til sushi kunne være en Fleurie fra Beaujolais - og køl den endelig ned, så dens frugt fremhæves.
Sushi er som bekendt en yderst varieret spise - fra de delikate sashimi-stykker og reje-ngiri til California Rolls og hosomaki. Vil du være sikker på at finde en vin, som kan matche stort set alle sushi-typer - og tilbehøret - så prøv en mousserende vin!
Crémant! Cava! Sparkling Wine! Champagne! Hver og én kan de højne sushi-oplevelsen.
I Danmark kan vi godt spise sushi uden saké - men den går nok ikke i Japan, hvor sushi og saké går hånd i hånd.
Den japanske drik er en gæret drik ligesom øl og vin, og den brygges på ris. Nøjagtig som vin, så er saké er ikke kulsyreholdig, og den har normalt en alkoholprocent på mellem 15 og 17.
Nøjagtig som med vin, så vil du i takt med, at du lærer saké bedre at kende finde dine helt egne favoritter.
Som altid er vin en smagssag - især når det gælder sushi - så glem ikke, at det er sjovt at eksperimentere og finde den vin, man bedst selv kan lide.
Skjold-Burne har et stort udvalg af vine, der passer perfekt til sushi-menuen. Køb i webshoppen og få leveret direkte til døren.