30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
iStock_000026219380Medium.jpg

Chablis vin

Køb flotte og elegante Chablis vine til gode onlinepriser hos Skjold Burne. Læs mere om vinene fra Chablis her. Køb online - du får fri fragt allerede ved 500 kr, hurtig levering og 30 dages fri returret.

Læs mere om Chablis

HVOR LAVER MAN CHABLIS?

180 km sydøst for Paris, halvvejs imellem Paris og Bourgogne hovedbyen Beaune, ligger den lille uanseelige landsby Chablis, som ikke engang kan mønstre 3000 fastboende sjæle.

Regionen omkring byen måler ca. 15 x 20 km og gennemløbes af Serein-floden, som længere imod nordvest løber ud i Seinen. Regionens nordlige geografi placerer den tættere på Champagne-distriktet end på Bourgogne, og der findes i Frankrig kun Champagne-, Lorraine- og Alsace-vindistrikterne, som er placeret nordligere.

4820 hektar vinmarker står her alle beplantet med den noble Chardonnay-drue blot 30 km syd for Champagne (hvorfra hvidvin på Chardonnay har vist sig at være udrikkelig).

 

CHABLIS – UNIK UNDERGRUND UDFORDRET AF KLIMA

Landsbyen ligger omkranset af bakker og skråninger, tætbeplantet med Chardonnay-stokke. Undergrunden består af en blanding af ler fra Jura-tiden, kridt fra Kridttiden og limsten med en høj koncentration af forstenede østersskaller.

Det var i begyndelsen af det 12. århundrede, at cistercienser-munke plantede de første Chardonnay-stokke i og omkring Chablis, og efterfølgende i resten af Bourgogne-regionen.

Vejrmæssigt er det dog ikke uden problemer, at dyrke vin så nordligt som i Chablis, da der om vinteren - og endda i foråret - kan være særdeles koldt.

I nyere tid har man på kritiske steder opstillet oliebrændere, for at mildne frostvirkningerne og sågar mindre vindmøller, for at få sat bevægelse i den ellers så stillestående frostluft.

 

FORSKELLEN PÅ PETIT CHABLIS, CHABLIS, CHABLIS PREMIER CRU & CHABLIS GRAND CRU

Der produceres årligt ca. 35 mio. flasker Chablis-vin og det største enkeltmarked er Storbritannien, som aftager ca. 30% af totalmængden.

Klassifikationen indenfor Chablis-distriktet hænger som hovedregel sammen med, hvor langt marken befinder sig fra Chablis landsbyen. Vin fra de fjernest beliggende marker kaldes Petit Chablis (18%). Det største areal lægger jord til den regulære Chablis-betegnelse (65%), og vin fra markerne på skråningerne lige rundt om byen, kan bryste sig af betegnelserne Chablis Premier Cru (15%) og Chablis Grand Cru (2%).

Ca. 100 hektar ud af de samlede 4820 hektar ligger umiddelbart nord for Chablis by og på de sydvendte skråninger, som er dem der er bedst soleksponeret, har undergrunden den største andel af limsten.

Her finder man de 7 Chablis Grand Cru-marker, som leverer det ypperste Chardonnay-vin i verden. Grand Cru-markerne leverer blot 2% af den samlede Chablis produktion, men selvom Chardonnay betragtes som en international druesort, findes der ingen kvalitetssvarende kopi andetsteds på kloden.

  

HVORDAN SMAGER CHABLIS?

Smagsoplevelsen af Chablis afhænger en del af, om vinen har været fadlagret eller ej.

Frisk Chablis er lys grønlig i farven og har en duft af grønt hø. Smagen vil være frisk og have en flintagtig karakter, med klare mineralske noter.

Chablis er dermed en tør hvidvin, men med stor fylde og forfriskende syre. Har vinen været lagret, vil vinen - i stedet for den sprøde friskhed - have en gylden farve og en længerevarende blød aromatisk smag.

Petit Chablis og almindelig Chablis kan med fordel drikkes ung, hvorimod Chablis Premier Cru og især Chablis Grand Cru bør lagres ca. 5-10 år inden de drikkes, for at få fuld udbytte af udviklingspotentialet.

 

HVILKEN MAD PASSER TIL CHABLIS?

Chablis er ifølge mange store vinkritikere dét dyrkningsområde, hvor Chardonnay-druen viser sig i sin reneste form, fordi produktionsmetoden holdes helt simpel.

Den yngre Chablis vin vil især egne sig til fjerkræ, hvid fisk, skaldyr, østers og ost, mens den finere Premier Cru eller Grand Cru også vil kunne stå sig godt til fed fisk, såsom laks og retter med gris eller kalv.

 

CHABLIS – MARK UDVIDELSER

Der har op igennem 70'erne og 80'erne været udøvet et stort pres, for at udvide Chablis markerne, for at imødekomme den stadigt voksende efterspørgsel efter Chablis.

I 1950 stod der blot 500 hektar vinmark plantet med Chardonnay i Chablis - i dag er markarealet næsten blevet ti-doblet.

Kritikerne vil selvfølgelig påstå, at det har medvirket til, at udvande kvaliteten, men fortalerne holder på, at fundet af en ny type kalksten i undergrunden på markudvidelserne, giver nogle af de samme egenskaber til vinen, som den under de oprindelige marker.

Under alle omstændigheder har udvidelserne gjort udbuddet af Chablis vin mere fleksibelt, i forhold til udsving i høstudbyttet mellem gode og dårlige år.

Til syvende og sidst må det så være op til forbrugeren, at bedømme, om vinen holder niveau eller ej.

Der eksisterer eksempelvis 89 navngivne Chablis Premier Cru-marker, men det er almindelig kendt, at blot 17 af disse konsekvent trykker marknavnet på etiketten.

Det gælder for :

Mont de Milieu, Montée de Tonnerre, Fourchaume, Vaillons, Montmains, Côte de Léchet, Beauroy, Vauligneau, Vaudevey, Vaucoupin, Vosgros, Les Fourneaux, Côte de Vaubarousse, Berdiot, Chaume de Talvat, Côte de Jouan og Les Beauregards.