Amarone er ikke en af vinverdenens såkaldte store vine, men alligevel appellerer den til rigtig mange - og det kan der være flere grunde til. Amarone produceres i Verona, som også er et yndet turistmål, tæt på Gardasøen. Den har en fyldighed og varme, der gør den til godt selskab på en kold vinteraften i Danmark.
Indtil Amarone for alvor blev populær, var Recioto den mest fornemme vin, der blev fremstillet i Valpolicella. Den kraftige og søde rødvin har altid været populær, og den var en eftertragtet vin i Romerriget. I det 20. århundrede kom der mere og mere fokus på de tørre vine, og den kraftige Amarone blev født ved, at man undlod at stoppe gæringen ved fremstilling af Recioto. Ved at lade vinen gære ud, fik man den tørre Amarone.
Veneto-regionen har været udgangspunkt for vinproduktion gennem århundrede, men det var først i 2009, at Amarone fik sin egen DOCG i det italienske klassifikationssystem. Tidligere lå den under Valpolicella DOC.
Udfordringen var dengang, at Amarone-vinene havde udviklet sig markant, var blevet brandet og var langt mere populære end de traditionelle Valpolicella-vine, og forbrugeren kender da også Amarone-navnet i langt højere grad end Valpolicella.
Læg mærke til, at DOCG ikke er et særligt område af Valpolicella, men derimod en række krav til druesorter og fremstillingsmetoder, som skal være opfyldt, før flaskerne må pryde sig med bandarole og navn.
Amarone della Valpolicella, i daglig tale kaldes den blot Amarone, og betegnes som en tør rødvin. Kun de bedste druer anvendes - meget firkantet kan du beskrive smagen som en blanding af rødvin, hedvin og dessertvin.
Fremgangsmåden er helt unik:
I mellem den klassiske Valpolicella og Amarone-vinene, finder du Ripasso. Nogen kalder den også for en fattigmands-Amarone eller mini-Amarone - vi synes, det er mere retfærdigt, at kalde den for Amarone’s lillesøster.
Rispasare betyder at passere igen, og det er netop det, der sker, når man fremstiller en Ripasso:
Recioto er en klassiker! Det er absolut den bedste italienske dessertvin.
Recioto er faktisk en Amarone, hvor gæringen standses, inden alt sukkeret i druesaften er omdannet til alkohol.
Dette ’indgreb’ giver en utrolig sød vin med en dyb granatrød farve. Den dufter af moden blomme og rosin - og den har en fløjlsblød fedme, der gør vinen til noget helt specielt. Italienerne bruger også denne vin til at meditere over.
Recioto er kendt for at være næsten udødelig, og vil ofte være fremragende 15–20 år fra høståret.
Når det gælder fremstillingen af Amarone, er der opstået to ’skoler’. Der er traditionalisterne, som benytter den gamle opbinding af vinstokkene, og de tørrer druerne på loftsrum, hvilket giver øget risiko for udvikling af råd. Ædelt råd kender du fra fx Sauternes, men når den opstår i produktionen af Amarone, resulterer det i mere sødme og fylde, men til gengæld mister vinen noget af sin farve, tannin og smag. Sidst, men ikke mindst, foreskriver de gamle metoder, at vinen lagres på gamle fade, hvilket ikke bidrager til smagen.
Som modpol til traditionalisterne møder vi modernisterne, som har moderniseret hele processen - fra vinstokkenes opbinding til anvendelsen af nye egefade. De arbejder med kontrolleret tørring af druerne, der sikrer, at der ikke opstår ædelt råd. De moderne Amarone-vine har en mørkere farve, højere indhold af tannin og dermed længere lagringspotentiale.
Når vinproducenterne i Veneto dyrker druer, der skal anvendes til Amarone, så er det typisk tre druer, som er i spil:
Mange danskere har Amarone på hitlisten over julens vine. Og ja, den står stærkt til and og kan også snildt fungere til flæskesteg.
Uden for den søde juletid, vil den passe godt til kød - især simreretter - og vildt. Og absolut også til en lagret ost.