30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
479_PinotBlanc--CopyrightZVARDON-ConseilVinsAlsace.jpg

Riesling

Du kender sikkert navnet Riesling, men kender du også druen og dens enestående stil på tværs af de mange varianter? Riesling har i flere år lidt under en trend, som indebar, at fadlagrede hvidvine var foretrukket af de danske forbrugere. Den trend er efterhånden ved at vende, og flere og flere sætter pris på den friske og rene vin Rieslingdruen giver. Hvad enten du lige er kommet med på trenden eller er en gammel kender, har vi herunder et udvalg af lækre Rieslingvine samt mere information om druen.
SB_frontpage_stemningsbilleder7.jpg

Rieslings karakteristika

Riesling er en drue, som i særdeleshed formår at gengive det pågældende terroir’s  unikke karakter. Terroir dækker over geografi, geologi og klimaforhold i det område druen er dyrket. Den formår på enestående vis at gengive jordbundens mineralitet i vinen, samtidig med at den ikke afviger fra den karakteristiske Rieslingstil. Vinen kan kendes på den stålsatte men stadig aromatiske og elegante karakter. Rieslingvine er kendt for at have en perfekt afbalancering mellem frisk frugtsyre og delikat sødme. De kan rangere fra at være fuldstændig knastørre til at være utrolig sødmefyldte hvid- og dessertvine. Duften kan variere fra blomsteragtig til mere krydret og bærer ofte præg af petroleum og mineralitet, mens smagen ofte er frugtrig og med et naturligt syreindhold.

 

Rieslings lagringspotentiale

En Rieslingvin har potentiale til at blive opbevaret i mange år og i nogle tilfælde op til flere årtier. Vine lavet på Rieslingdruen er nogle af de vine, der har det bedste og største lagringspotentiale. Men dette betyder bestemt ikke, at det ikke også kan være en udsøgt fornøjelse at drikke en ung Rieslingvin. En yngre vin vil ofte bære præg af citrus, hvide blomster og grønne æbler i aromaen, hvor en ældre vin, som har ligget på hylden under de rigtige forhold, ofte får de meget specielle og karakteristiske noter af petroleum. Petroleumsnoten er oftest at finde i Rieslingvine, som stammer fra et varmere klima såsom Australien.

SB_frontpage_stemningsbilleder10.jpg

Rieslingproduktion på verdensplan

Druens egenskab til at balancere sødme og syre med en stringent stil stammer fra den lange vækstsæson og den langsomme modning. Det faktum, at druen kan modstå hårde vintre samt, at den modner tidligt, betyder, at den trives bedst under køligere himmelstrøg, som f.eks. Tyskland. Tyskland tegner sig for over halvdelen af den samlede Rieslingproduktion på verdensplan. Specielt områder som Mosel og Rheingau, som menes at være druens fødested, er domineret af Rieslingproduktion. Én faktor, som er ens for disse områder, er, at jordbunden er specielt skifferholdig, hvilket er perfekt for druen.

Selvom forholdene er så godt som perfekte i Tyskland, kan man sagtes få helt fantastiske Rieslingvine fra rundt om i verden. De mest prominente Rieslingproducerende områder og lande, udover Tyskland, er:

En Riesling fra Alsace er ofte knitrende tør. Alsace er desuden det eneste sted i Frankrig, hvor druen må dyrkes. Østrigsk Riesling er ligesom den franske ofte knastør. En tommelfingerregel, der kan være værd at huske til fremtidigt indkøb, er, at et varmere klima giver en mere fyldig vin, hvorimod et køligere klima giver en lettere vin. Det er dog værd at notere, at man generelt skal undgå deciderede varme områder, da dette skaber en vin uden den kendte ”Rieslingbalance” mellem sødme og syre.

image name

Rieslingdruens vinprofil

  • Noter:
    • Blomster
    • Lime
    • Mineraler
    • Petroleum
  • Syre:
    • Høj
  • Stil:
    • Stringent
  • Serveringstemperatur:
    • Kold (6-8 °C)