Der er serveret hvidvin til fisken, rødvin til kødet - men hvad nu hvis det var grøntsager, der var på bordet? Hvad serverer du så til? Det ser vi nærmere på her.
Grøntsager kommer i alskens farver, former og smage. Der er dem med en grøn og let bitter smag, fx grøn peber, løg og rucola. Og så er der de mange, der er søde, fx tomater og rodfrugter. Så er der faktisk også en lidt besværlig kategori inden for grøntsager - nemlig de syrlige. De har en syrlig smag og tæller blandt andre asparges, bønner og artiskok.
Både de grønne og de søde grøntsager har det bedst i selskab med en let sødlig hvidvin, mens de besværlige - altså de syrlige - skal ledsages af en syrlig vin, gerne med mineralsk præg.
Vi har set nærmere på et udvalg af grøntsager i de forskellige kategorier - men husk, der er mange, mange flere.
Vin til de dyre trøfler
Trøflerne kræver store vine, der kan matche deres komplekse smag. Trøflerne byder på jordede og nøddeagtige smags- og duftaromaer, og det kræver et godt modspil fra vinen. En Pinot Noir fra Bourgogne eller fra de oversøiske lande er et rigtigt godt valg. Alternative og gode valg er en Barberesco eller Barolo, der kommer fra et af verdens største trøffelområder, Piemonte. Går du efter en hvidvin, vil en fadlagret Chardonnay med lidt alder gøre sig godt.
Vin til de grønne stængler
Asparges ses ofte som en udfordring i vinsammenhæng, men det behøver slet ikke at være så svært. De grønne asparges smager grønt og har en del syre, og det har Sauvignon Blanc og Riesling også, og derfor kan vin fremstillet på disse druer passe godt til asparges. Sauvignon Blanc fra New Zealand er perfekt, og med en Riesling fra Tyskland eller Østrig følger du blot landenes aspargestraditioner.
Vin til det orange græskar
En af efterårets populære grøntsager er græskar, og det kan tilberedes på flere forskellige måder. Græskar i sig selv har ikke så meget smag, men det giver fylde til retterne. Bages de i ovnen, træder en sødme frem, og så har de det godt sammen med smagfulde hvidvine. En Pinot Gris fra Alsace eller en sydafrikansk Sémillon er gode bud.
Vin til ’jordknoldene’
Jordskokkerne indgår primært i efterårets- og vinterens retter. Supper med jordskokker har en let sødlig smag, og hertil er en fadlagret Chardonnay et godt valg. Skal jordskokkerne spises rå fx i en salat, er en Pinot Blanc værd at prøve. Den kan matche den friske og alligevel nøddeagtige smag fra jordskokkerne.
Vin til svampe
Der er talrige svampetyper, og de smager vidt forskelligt, og det har betydning for dit vinvalg. Starter vi med hvidvinene, vil en Pinot Gris fra Alsace gøre sig godt til svampe og gerne en, der har lidt sødme. Indgår svampene fx i en risotto, vil en fadlagret Chardonnay være det sikre valg. Foretrækker du rødvin, er specielt to druetyper passende. Det er Pinot Noir fra et køligt område og vine fremstillet på Nebbiolo-druen - Barolo er et glimrende match.
Vin til ’haricot verts’
De grønne bønner er både sunde og lækre. Domineres din ret af bønner, bør du gå efter en hvidvin, fx en Sauvignon Blanc, da den indeholder noget syre, som passer til bønnernes friske smag. Samtidig kan den også klare eddiken, hvis du har vendt bønnerne i en dressing.
Vin til ’hjernekål’
Er din blomkål rå, har den brug for en vin med en vis syre. Det får du i de hvide vine. Syren og friskheden i Riesling-vine vil matche godt. Dampes blomkålen, får den en lidt sødere smag, og så kan du gå efter en hvidvin med lidt sødme. Er du til rødvin, kan en italiensk Sangiovese med noget syre også gå an.
Skjold-Burne har et stort udvalg af vine, der passer perfekt til grøntsager. Køb i webshoppen og få din vin sendt direkte til døren.