Argentina er stort land geografisk, med udover at være det, så er landet også et stort vinland. Der produceres vin på intet mindre end ca. 400.000 ha vinmarker, og det giver en årlig produktion på op mod 10 millioner hektoliter.
Argentina kom på det vin-verdenskort tilbage i 1566, hvor den første vingård blev anlagt af jesuiterpræsten, fader Cedron. Han plantede Criolla-druen, som stadig den dag i dag dyrkes og anvendes til de mange dagligvine. De bedste vine fremstilles derimod af franske druesorter så som Malbec, Cabernet Sauvignon og Merlot. Disse druer dominerer rødvinsproduktionen i Argentina, mens der fremstilles gode hvidvine på Chardonnay, Sauvignon Blanc og Semillon.
Argentina har gennem de seneste år positioneret sig selv som producent af kvalitetsvine. Og det kan de argentinske vinproducenter med rette hævde på baggrund af de stabile og gode vækstbetingelser, der er i Argentina. Man må heller ikke underkende, at der samtidig med de rammer, der er givet af naturen og klimaet, også er investeret kraftigt i vinproduktionen.
I Europa er der konstant fare for frost, for megen regn eller for lidt sol. I Argentina er det hverken sol, varme eller et stabilt klima, der savnes. Derimod er manglen på nedbør et større problem.
Argentina har et meget varieret klima, og landet strækker sig over flere klimazoner. Der er tropiske områder i det yderste nordøstlige Argentina, mens der er subtropisk klima i resten af den nordlige del af landet. Det suppleres af en stor tempereret klimazone ned til de kolde klimaregioner i syden og i Andesbjergene.
Som vinland har Argentina en række fordele, der adskiller sig fra andre vinlande - landet har bl.a. et stabilt klima med 300 solskinsdage om året. Derudover ligger de fleste vinmarker i højder mellem 900-2000 meter over havets overflade. Tilsammen bevirker det, at druernes modningsproces er langsom og frugtmængden koncentreres. Det varme og tørre klima, betyder, at vinene ofte har en højere alkoholstyrke, er sødere og har mindre syre. Argentinerne er dog dygtige til at styre påvirkningerne fra klimaet.
Tilbage i 1800-tallet hærgede phylloxera - på dansk kalder vi det vinlus - på de europæiske vinmarker, og europæerne måtte dengang pode de originale stokke med stokke fra USA for at gøre dem resistente mod vinlusen. Dette er aldrig sket i Argentina! Vinmarkernes højde og det tørre klima er med til at sikre, at denne vinlus ikke er et problem. Det betyder også, at brugen af sprøjtemidler mod skadedyr er minimal.
Malbec-druen - eller druen fra Bordeaux, som den indimellem kaldes - kan med rette kalde sig for Argentinas nationaldrue i dag. Og det er værd at bemærke, at intet andet sted i verden formår man at fremstille så gode, smagfulde og seriøse vine med denne drue - hverken i kvalitet eller pris. Druen giver robuste og kraftfulde rødvine, som rigtig mange sætter pris på.
Bonarda er en anden ’argentinsk’ rødvinsdrue, som under de helt rigtige forhold snildt kan konkurrere med Malbec-druen og altså frembringe virkelig flotte vine.
Torrontés er Argentinas hvide drue. Den kan minde om Muscat og Gewürztraminer, og disse argentinske hvidvine skal drikkes unge, gerne første år.
Mendoza er den førende og vigtigste vinregion i Argentina. Her fremstilles op mod 70 procent af landets vine, og tæt på 90 procent af Argentinas vineksport kommer fra Mendoza. Men! Mendoza er absolut ikke det eneste vinområde i Argentina.
Den næststørste vinproducerende region er San Juan, som ligger 150 kilometer nord for Mendoza og er markant varmere. Temperaturen kommer op på 42 grader om sommeren, og nedbøren er begrænset. Siden slutningen af 1990 har San Juan omstillet dele af produktionen til fremstilling af røde og hvide kvalitetsvine.
La Rioja, som intet har med spanske Rioja at gøre, var det første sted i Argentina, der blev plantet vin. De fleste vinmarker ligger omkring 1.000 meter over havets overflade, og klimaet er varmt. I dag fremstilles nogle af Argentinas mest konkurrencedygtige dagligdagsvine her.