30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
shutterstock_515555158.jpg

Ribera del Duero

Ribera del Duero er et af Spaniens mest berømte vinområder. Her laves bl.a. de verdensberømte (og ekstremt kostbare) vine Pingus og Vega Sicilia. Vine fra Ribera del Duero behøver dog ikke sprænge budgettet - se vores fremragende udvalg til skarpe priser her.

RIBERA DEL DUERO ER NORDSPANIENS VINHOVEDSTAD

Ribera del Duero er Nordspaniens vinhovedstad. Vinområdet går langs floden Duero fra øst til vest og strækker sig over 115 km. I regionen Castilla y León strækker vinområdet sig kun 35 kilometer fra nord til syd.

Som du måske kan regne ud, er området navngivet efter Duero-floden. Ribera del Duero betyder nemlig ”Duero-flodens bredder”, og det ligger øst for byen Valladolid.

 Det er svært at komme til markerne i Ribera del Duero. For det første ligger de meget spredt, og så er de små. Man har at gøre med gamle vinstokke, en mager jord og et lavt udbytte. På trods af alt dette vil de spanske vinbønder alligevel gerne dyrke markerne i Ribera del Duero, der ligger mellem 750 – 850 meter over havets overflade, og hvor der er en kort vækstsæson.

Jul2021_Hero_December_4.jpg

Blandt de vinmarker der ligger højest på den nordlige halvkugle

Ribera del Duero er placeret på en højslette, ”meseta”, der ligger langs Duero-floden. Vinmarkerne i Ribera del Duero ligger oftest i en højde på 750 – 850 meter over havets overflade og nogle gange finder man endda vinmarker i helt op til 1100 meters højde! Det kan være besværligt at komme til markerne i Ribera del Duero, og der er langt  mellem dem. Vinmarkerne giver et lavt udbytte, fordi de er små, jorden er mager, og så er stokkene gamle.

Så tænker du måske, hvorfor i alverden man overhovedet vil dyrke disse marker? Det er fordi,  man kan få fantastisk god vin fra Ribera del Duero’s marker. Vin med mere frisk, elegant, lettere struktur og blødere tanniner, grundet den langsomme modningsproces, skal man lede længe efter! Man får ofte også en mere frugtig vin fra Ribera del Duero, sammenlignet med vine fra mere lavtliggende områder, og man kan få ret forskellige vine alt efter jordbund. Der er virkelig tale om vine, der bare rummer alt det, der efterspørges.

skjold-hero.jpg (1)

Tempranillo er er den blå hoveddrue

I Ribera del Duero, er den mest anvendte drue tempranillo, som også bruges mest i det øvrige Nordspanien. Tempranillo har også navnet ”tinto fino” eller ”tinta del pais” i Ribera del Duero. En stor del af vinhusene producerer deres vine udelukkende på tempranillo, men hvis man ønsker at producere en vin på blandingsdruer (oftest cabernet sauvignon, malbec, garnacha tinta og merlot), er der regler for dette – der skal være mindst 75% tempranillo i vinen.

I Ribera del Duero er udbyttet lavt pga. den tidligere nævnte magre jod, det tørre klima og de gamle vinstokke, men også fordi man kun ønsker at udvikle  druer af højeste  kvalitet.
Når der står ”cosecha ” på flaskens etiket, indikerer det, at producenten frit kan vælge, hvor længe vinen skal ligge på fad.

Billede_04.jpg

Etiketten skal fortælle, hvor længe vinen har lagret

Traditionen tro lagrer rødvine fra Ribera del Duero på egetræsfade. Det skal fremgå af vinenw bagetiket, hvor længe vinen har lagret. Hvis der står ”joven”, har den lagret 1 år, crianza 2 år, reserva 3 år og gran reserva har lagret 5 år.

Hvis du stilmæssigt er til en frisk og frugtig vin, skal du gå efter ”joven”, som er en ung vin med lidt/ingen fadlagring. Er du til en mere kompleks vin, skal du gå efter ”reserva”. De yngre vine fra Ribera del Duero er perfekte ledsagere til de populære spanske tapas, mens vine med flere år på bagen ville være oplagte at servere til f.eks. grillet lamme- eller oksekød.

ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Hvad gør vinene fra Ribera del Duero så specielle?

Har du hørt om Peter Sisseck? Han er en kendt dansker, som laver vin i Ribera del Duero, ikke en hvilken som helst vin, men den verdensberømte Pingus. Det er ikke tilfældigt, at Peter valgte lige netop Ribera del Duero, for han kunne sagtens se mulighederne i området. Peter er ikke den eneste, for området er fyldt med dygtige, nytænkende vinmagere. Du kan derfor finde både vine, som er lavet på den traditionelle koncentrerede stil med lang fadlagring men også lettere vine, der er drikkemodne hurtigere.

Ribera del Duero er noget helt specielt pga. klima- og vejrforholdene. Springet i temperaturen mellem nat og dag gør, at vinene får en rigtig flot balance og på samme tid er kraftige med masser af friskhed.

iStock_000026219380Medium.jpg