30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

Sydafrika

Sydafrika har efterhånden en overflod af vinproducenter af højeste klasse. De kendte vingårde i områder som Stellenbosch, Paarl og Franschhoek værdsættes i dag over hele verden. Men sådan har det ikke altid været…

Sydafrika - et vinland med en begivenhedsrig vinhistorie

Vinhistorien i landet, det ligger allersydligst på det afrikanske kontinent med bjerge mod Det Indiske Ocean og Atlanterhavet begynder i 1652. En hollandsk læge blev udsendt af det Nederlandske Ostindiske Kompagni for at styre en handelsstation i Sydafrika.

Da han ankom til Sydafrika plantede han vinstokke på sin gård Constantia, og syv år senere blev de første druer høstet, og dermed havde den første udgave af de sidenhen så berømte Constantia-vine set dagens lys.

Vinen spredte sig langsomt i Sydafrika. Den skulle kæmpe hårdt mod andre afgrøder, og først i starten af 1900-tallet kom der fart på vinproduktionen. Det resulterede i første omgang i meget store mængder vin - der var rent faktisk tale om overskudsvin. For at få styr på både udbud og efterspørgsel skabte den sydafrikanske regering kooperativet KWV, som den dag i dag stadig er en af landets største producenter.

På trods af den flere hundrede år gamle vinhistorie, kendte mange af os ikke meget til landets vine før efter 1994. Det skyldes, at FN dengang opfordrede til sanktioner mod apartheidstyret i Sydafrika – og i mange lande forgik dette ved handelsboykot. Det betød, at vin stort set ikke kunne eksporteres fra 1980’erne og frem til afskaffelsen af apartheid i 1994.

Derefter er eksporten af vin nærmest eksploderet. Og har du drukket et glas vin fra Sydafrika for nylig, så er du helt sikkert ikke den eneste. Sydafrikansk vin er i den grad blevet populært de seneste 20 år, hvor antallet af vinmarker kun er gået én vej – og det er op.

Sydafrikas store og mangfoldige vinlandskab skaber store vine

Western Cape, hvor vinproduktionen foregår, ligger på Sydafrikas sydvestlige tip og strækker sig både ud langs kysterne i begge retninger og ind i landet omkring Cape Town.

I regionen finder man de fleste af Sydafrikas mest berømte vinregioner – bl.a. Constantia, Stellenbosch, Franschhoek, Paarl, Robertson og Wellington. På grund af Western Cape’s betragtelige størrelse og geografiske forskellighed finder man alt fra strukturerede rødvine og friske hvidvine til flotte, mousserende vine.

Jordbunden varierer også fra område til område – faktisk findes der over 50 forskellige jordbundstyper, og vinmarkernes ligger i alt fra 0 til 800 meters højde over havets overflade – og denne forskellighed gælder også mikroklimaerne i vinområderne. Fælles for dem alle er dog nærheden til kysten, som spiller en vigtig rolle med sin evne til at moderere temperaturerne.

Sydafrikas særlige og helt egen drue, Pinotage

Sydafrika har sin helt egen drue. Et laboratorium på Stellenbosch Universitet dannede i 1925 rammen om skabelsen af Pinotage-druen. Det foregik ved at krydse Pinot Noir-druer med Cinsault-druer. Pinotage er derfor landets helt egen rødvinsdrue, og den kom på markedet første gang i 1961. Og navnet: ’Pino’ kommer fra Pinot Noir, og ’tage’ kommer fra Hermitage, som Cinsault også kaldes.

De sydafrikanske vinproducenter dyrker derudover mange af de samme druer som deres kollegaer i Australien og USA. Det skyldes, at klimaet på mange områder ligner hinanden. De mest kendte sydafrikanske rødvine laves på Cabernet Sauvignon, Shiraz og Pinotage, mens de mest kendte hvidvine fremstilles på Chenin Blanc (i Sydafrika kaldes den ’steen’), Sauvignon Blanc og Chardonnay.

 

image name

Fakta om Sydafrika

  • Den 7. største vinproducent i verden (2016)
  • Antal vinregioner: 9
  • Antal indbyggere: 50 mio.
  • Populære druer: Pinotage, Cabernet Sauvignon, Cinsault, Chardonnay, Semillon