Malbec har sin oprindelse i Frankrig, nærmere bestemt Bordeaux. Her var den længe en fast del af diverse blandingsvine dog uden at slå igennem på egen hånd. De fleste ”enkelt-drue-vine” på Malbec stammer i dag fra Argentina eller Chile. Den primære grund til dette er, at Malbec har fundet sit naturlige hjem i Argentina, da klimaet passer druen perfekt. Her anvendes den i vine, hvor den står på egen hånd, men også i diverse blends med Merlot og Cabernet Sauvignon. Malbec anses for at være Argentinas primære drue og er hovedingrediensen i de bedste vine, der kommer ud af landet.
Den primære grund til den høje standard af Malbec fra Argentina er som sagt, at klimaet passer druen helt perfekt. Malbec har det bedst i et klima med store svingninger i temperaturen, altså med høje temperaturer om dagen og lave om natten. Dette opnås helt optimalt i den argentinske del af andesbjergene, hvor de kan plantes mere end 900m over havet. Malbec modnes tilmed bedre i bjergene, da sollyset er kraftigere. Byen Mendoza i det vestlige Argentina er i særdeleshed hjemsted for Malbec. Klimaet er tørt og varmt med meget sollys om dagen men lave temperaturer i nattetimerne. Desuden er jorden tør og ufrugtbar ved Mendoza, hvilket passer Malbecdruen helt perfekt, da den ikke er glad for vand. Det er desuden Mendoza, hvor vinhuse som Bodegas Caro og Rutini Wines dyrker deres Malbecdruer.
Vine lavet på Malbec har en mørk, dyb farve med forholdsvis markante tanniner. Vine lavet på Malbec er generelt bløde, saftige og meget frugtige i deres smagsnoter. Herudover leverer druen som oftest lækre intense vine, som kan være mineralske og komplekse i deres karakter. De typiske duftnoter vil være hindbær, kirsebær, blomme, krydderi og animalske toner. Hvis den fremragende smag, duft og generelle oplevelse af en Malbecvin ikke er nok, siges det også, at Malbec har sundhedsmæssige fordele. Ifølge flere videnskabelige undersøgelser indeholder vin visse polyphenoler, som skulle være gode for helbredet. Af alle vindruer indeholder Malbec den største koncentration af disse polyphenoler.
Selvom Malbec trives klart bedst i Argentina, bliver den stadig dyrket flittigt i Frankrig. Oprindeligt var Malbec en del af de seks druetyper, en Bordeauxvin måtte indeholde. Den blev primært brugt til at blødgøre vinen, hvilket er en rolle, som er blevet overtaget af Merlot. Malbec bliver dog stadig brugt i diverse Bordeauxvine men er langt mere fremtræden i Cahors. Hvis Cahors lyder bekendt, er det måske fordi, det var der, den nu afdøde Prins Henrik dyrkede sin vin. Den lokale lov i Cahors siger, at mindst 70% af vine fra området skal være Auxerrois, altså det sydfranske navn for Malbec.