De fleste vil nok anerkende, at Bordeaux er den mest prominente vinregion i verden. Regionen kan da også prale af at lægge jorde nogle af klodens dyreste og mest berømte vine - og det gælder ikke kun rødvin. Også dessertvinene kan få entusiasmen frem hos en ægte vinelsker - man skal blot være opmærksom på, at de hvide vine fra Sauternes kan give både store oplevelser og store lommesmerter!
Den mest berømte dessertvin fra Sauternes er Château d'Yquem.
Der er faktisk hele to populære historier, der fortæller om fødslen af Sauternes søde, hvide vine.
Den første siges at have fundet sted i 1836. En Bordeaux-vinhandler ventede tilsyneladende helt til indtil efterårsregnen havde lagt sig, før han ville begynde at høste på sit vinslot. Da solen endelig kom tilbage, tørrede druerne ind, og udviklingen af den ædle råddenskab var i fuld gang. Det siges også, at den smukke, søde vin var en stor succes.
Den anden historie fortæller, at ejeren af Château d’Yquem i 1847 blev forsinket under en rejse tilbage fra Rusland. Inden han var taget af sted, havde han klart og tydeligt meddelt, at høsten under ingen omstændigheder måtte påbegyndes, før han var tilbage. Da han endelig var retur på sit slot, var den ædle råddenskab allerede veludviklet - og vinen? Den endte med at blive fremragende.
Man kan altså godt påstå, at de første vine med ædel råddenskab blev skabt ved et uheld.
Sauternes-appellationen ligger i det sydlige Graves i Bordeaux. Her er man i den sydvestlige del af Frankrig, tæt på Atlanterhavet.
Klimaet i Bordeaux er under stærk påvirkning af både Atlanterhavet og de to store floder Dordogne og Garonne. Dette skaber en væld af forskellige mikroklimaer, der sammen med jordbunden over hele Bordeaux skaber fantastiske betingelser for at producere nogle af de bedste vine i verden.
Sauternes fremstilles omkring Ciron-floden, som er en lille biflod til den væsentligt større Garonne-flod og ligger en halv times kørsel syd for Bordeaux. Og netop Ciron-floden har en finger med i spillet i produktionen af Sauternes-vinene.
Markerne i Sauternes ligger tæt ved Ciron-floden, og det giver et meget lokalt klima i form af en næsten daglig morgendis og tåge, der ligger sig over vinmarkerne i floddalen. Tågen medfører et angreb af Botrytis Cinera på vinstokkenes druer. Det er en helt ufarlig skimmelsvamp, der trives formidabelt i fugt og varme – og efterfølgende opstår den såkaldte ædle råddenskab.
Druernes skind bliver langsomt - men sikkert - angrebet af svampen, så vandet i druerne fordamper, og smagskoncentrationen forstærkes. Det får i sidste ende vinen til at fremstå med den velkendte smag af honning og abrikos.
Da processen sker gradvist og henover tid, er vinproducenterne tvunget til at plukke de enkelte klaser ad flere omgange, før de kan melde, at hele høsten er i hus. Det er intet mindre end et kæmpe arbejde.
Den langsommelige og krævende proces smitter også af på Sauternes-priserne - og man må aldrig forvente, at Sauternes bliver en billig dessertvin. Til gengæld er både pris og anstrengelser det hele værd – en god Sauternes er ganske enkelt helt enestående.
Når vinproducenterne skal fremstille en Sauternes, sker det på baggrund af Semillon kombineret med små mængder Sauvignon Blanc og Muscadelle.
Serveres der lækre canapéer med foie gras, vil en Sauternes være fremragende. Og køl gerne vinen ned til mellem fem og ti grader.
Sauternes kan også drikkes alene - mange vil fx mene, at vinen næsten er en dessert i sig selv, men den smager også fremragende sammen med frugtkager, andre bagte søde sager eller milde oste.