Den helt basale forskel på Sauvignon Blanc og Chardonnay er druetypen. Hvor Chardonnaydruen er en ikke-aromatisk drue, er Sauvignon Blanc derimod en aromatisk drue. En aromatisk drue er en drue, som i sig selv har en masse klassiske kendetegn og karakteristika. Chardonnaydruen er forholdsvis smagsløs, og vinen bliver påvirket utroligt meget af klima og terroir, altså jordbunden og andre geologiske forhold. Sauvignon Blancdruen har kraftige og intense smags- og duftnoter, som ikke afhænger af klima og terroir. Det betyder, at det er nemmere at regne med, hvilke karakteristika man kan forvente af en Sauvignon Blancvin uanset, hvor den er produceret. Det betyder også, at den ikke er lige så alsidig som Chardonnay, da den har meget mere egen-karakter. Dette betyder dog ikke, at der ikke kan være stor forskel på, om en Sauvignon Blanc er produceret i Frankrig eller New Zealand, men det betyder, at Sauvignon Blancvine altid har nogle helt specifikke karaktertræk til fælles.
Sauvignon Blanc stammer oprindeligt fra Nordvestfrankrig. Nærmere bestemt Loiredalen, hvor den er kendt for de noget så populære og lækre vine som Sancerre og Pouilly Fumé. Sauvignon Blanc menes, sammen med Cabernet Franc, at være forfader til Cabernet Sauvignon. Der er derfor tale om en meget gammel drue. En drue som med tiden er blevet produceret i flere og flere lande. Noget, som virkelig har haft indflydelse på, at Sauvignon Blanc er blevet populær at producere verden over, er dens popularitet i New Zealand. Her blev Sauvignon Blanc plantet første gang i Marlborough tilbage i 1972. Selvom det blot er 48 år siden, hvilket i vinverdenen er meget kort tid, har man i New Zealand formået at perfektionere processerne, så man har fået et rigtig godt produkt. Dette har bevirket, at man kan finde Sauvignon Blancvine af god kvalitet fra flere og flere lande/områder såsom:
Sauvignon Blanc bliver også dyrket i stor stil i Bordeaux. Her står den dog sjældent på egne ben men er mere kendt for at blive blandet med Semillon i vine, som kan være både søde eller tørre. I Entre-Deux-Mers og Pessac-Léognan fremstilles også flere og flere hvidvine på Sauvignon Blanc.
Nogle af de helt specifikke karaktertræk, som er typisk for Sauvignon Blancvine, er smagen og duften af hyldeblomst såvel som en meget ekspressiv smag præget af syrlige frugter. Hvilke syrlige frugter, vinen bærer præg af, kommer an på hvilket klima, druen er dyrket i. I køligere egne vil vinen ofte bære præg af lime, citron og stikkelsbær, hvorimod en Sauvignon Blanc dyrket i varmere områder vil bære præg af ananas og kiwi såvel som lime. Sauvignon Blancs karakter bliver ofte beskrevet som urtet og kan minde lidt om grøn peber. Disse klassiske Sauvignon Blanctræk bliver i Sancerre og Pouilly Fumé blandet med citron og til tider nyslået græs. Med vine fra disse områder vil man ofte også opleve en stærk mineralitet. En Sauvignon Blanc vin er som regel mediumfyldig, frisk, lys og skarp. Netop fordi den er så frisk, som tilfældet er, er det en vin, som er kendt for at være bedst, når den drikkes ung, da det her vil være en lækker sprød hvidvin. Det er også derfor, man sjældent ser vinene fadlagre ret meget, da dette ville dæmpe druens egen karakter.
Selvom Sauvignon Blanc er en aromatisk drue med typiske karaktertræk, er der stadig mange faktorer, der har indflydelse på, hvordan det færdige produkt smager. Klima og terroir kan som nævnt også influere på vinens smag og duft, men det stopper ikke der. Behandlingen af druerne, når de er blevet høstet, såvel som fremstillingen har også en massiv indflydelse på, hvilket færdigt produkt man ender med. Fremgangsmåderne for, hvordan druerne bliver behandlet og vinificeret, afhænger ofte af, hvor vinen bliver produceret. I Frankrig f.eks. får mosten lov til at gære uden druerne og ved 16-18 grader Celsius, hvilket er relativt højt. Dette gør man for at minimere de tropiske frugtaromaer. Det betyder også, at de tropiske toner, man ofte kan finde, afhænger mere af, hvordan vinen er produceret og knapt så meget af det varmere klima. Sauvignon Blancvinene fra Frankrig vil ofte have markante mineralske aromaer. I New Zealand derimod bliver druerne gæret med mosten i op til et døgn. Denne teknik opstod nærmest ved et uheld, men man fandt ud af, at det gav vinen en helt ny dimension, og man fik meget mere fremtrædende duft af hø, asparges og stikkelsbær.