Asiatisk mad bliver mere og mere populært, og danskerne har taget alt fra japansk sushi, kinesisk dim sum og thailandske karryretter til sig - og de kan være alt fra milde og salte til rygende stærke. Så hvilke vine passer til hvad?
Thaimad og asiatiske retter er i virkeligheden mange forskellige retter. Vi har valgt at se på vin, der passer til de mest kendte typer - og helt generelt er der ingen tvivl om, at det er de hvide vine, der matcher bedst.
Nogle asiatiske retter fx thairetterne indeholder parfumerede smage som ingefær, citrongræs og lime. Her skal du gå efter vine, der ligeledes har et parfumeret præg og også gerne citrusnoter. Disse vine kan nemlig matche de mange smagsindtryk, der typisk er i thairetterne. Sporene af citrus går godt i spænd med letheden i de grøntsagsprægede retter og kan samtidig hamle op med ingefæren. Vinen må gerne være i besiddelse en smule sødme og have lidt fedme og fylde.
Vores første bud er en hvidvin fremstillet på Riesling-druen fra Tyskland, Alsace eller Østrig. En Gewürztraminer vil også være en godt valg, og det samme gælder vine fremstillet på Pinot Gris. Er du til oversøisk vin, så gå efter en Sauvignon Blanc.
Inspirationen til de stærke retter med karry kommer fra både Indien og Thailand - og de kan sættes på bordet i form af supper, risretter, wok-mad og endda hjemmelavet kylling i karry. Karry er et blandingskrydderi, og det er ofte det dominerende, uanset om du tilbereder kød, fisk eller grøntsager. Og vær opmærksom på, at styrken i retten kan variere utroligt meget.
Til let krydrede kødretter kan du godt tage en rødvin – enten en meget frisk og forholdsvis kølig Beaujolais eller Valpolicella. De fleste vil dog gå efter hvidvin, som gerne må have både fylde og rundhed. Oversøisk Chardonnay eller den aromatiske Gewürztraminer fra Alsace. Vine på Pinot Gris, som også er fra Alsace, kan ligeledes give de krydrede karryretter god kamp.
Det asiatiske køkken omfatter også sushi fra Japan. Og den forholdsvis lette sushi bliver endnu bedre, når den ledsages af en hvidvin som besidder selv samme lethed. Et godt valg kunne fx være en Riesling eller hvidvin, der er fremstillet Chardonnay eller Sauvignon Blanc.
Skal det være ekstra festligt, så kunne et lidt frækt alternativ til de mange hvidvine og enkelte rødvine være en mousserende vin - og både Champagne, Prosecco og Crémant vil gøre sig godt.
Hvis du kigger efter en allround vin, du kan servere til forskellige typer af asiatisk mad, så ender vi på Riesling - og vælg en fra Tyskland, Alsace eller Østrig - så er du godt på vej.
Skjold-Burne har et stort udvalg af vine, der passer til de mange smagsindtryk i det asiatiske køkken. Køb i webshoppen og få din vin sendt direkte til døren.