Fjerkræ er mere nuanceret end som så… Præcis hvilken vin, du skal vælge til fjerkræ, afhænger af, hvilken type fugl, du serverer og af, hvordan du tilbereder den. Og der er virkelig noget at vælge imellem.
En af danskernes yndlingsspiser, kylling, er relativt lyst og fedtfattigt mens kødet fra en and er mørkere og federe, og de to typer fjerkræ kræver derfor hver sin type vin. Her kan det være en god idé at kende et par grundlæggende regler, når du skal vælge vin. De kommer her:
Lad os først kaste et blik på de mørke fjerkræstyper:
And
Uanset, hvordan du tilbereder anden, og om det er en hel steg eller blot et andebryst, du serverer, så vil der komme en forholdsvis kraftig ret ud af dine anstrengelser. Dit valg af tilbehør spiller naturligvis også ind.
Umiddelbart vil en mellemkraftig italiener fremstillet på Barbera-druen eller en Côtes-du-Rhône være god, men også en række oversøiske vine vil passe godt; fx vine, der er baseret på Malbec, Merlot, Cabernet Sauvignon og Zinfandel.
Serverer du derimod confiterede andelår har retten ofte følgeskab af en salat med vinaigrette, og det vil kræve en rødvin med en god portion syre, der kan give modspil til fedtet i kødet. Chianti Classico kunne være et godt bud, men en god Bordeaux eller Barbera d’Alba fra Italien ville også være rigtig god.
Gås
Når talen falder på gås, må vi gå julevejen, for det er ved juletid den oftest serveres. Med juletilbehør bestående af brunede kartofler, rødkål og en fed julesauce kræver det sin vin. Et oplagt valg er en Amarone fra Italien, men en god vin fra Australien fremstillet på Shiraz vil også fungere godt.
Når vi bevæger os over i det lyse fjerkræstyper skifter vinvalget til en lettere genre:
Kalkun
Lyst kød og mild smag, det er kendetegnet for kalkun, og det vil som udgangspunkt kræve en ret mild vin. Herfra bliver det et spørgsmål om temperament! For du kan godt gå rødvinsvejen og få den lette vinoplevelse med fx en Pinot Noir, ligesom du kan vælge en frisk hvidvin, der ikke er alt for kraftig.
Så er der tilbehøret og selve tilberedningen. For er kalkunen helstegt? Er den farseret? Eller har kalkunen været en tur i wok’en med grøntsager, soja og ingefær?
Til kalkun i de klassiske udgaver vil en Zinfandel fra Californien eller en oversøisk Pinot Noir være et godt glas. Serveres kalkunen på asiatisk stil eller indgår den i andre krydrede retter, bør du gå efter en hvidvin, gerne med lidt sødme. Det kunne være en Riesling fra Alsace eller en australsk Chardonnay.
Kylling & perlehøne
De to fugle slår vi sammen til ét, da de i struktur og smag minder meget om hinanden. Som udgangspunkt bør du ikke servere kraftige vine til disse to, men nøjagtig som med kalkunen, så spiller tilberedningen og tilbehøret ind - og i virkeligheden er det disse to faktorer, der bestemmer hvilken vin, der skal serveres.
Er det en lys og frisk ret med fx grøntsager, asparges, salat eller tomat, vil hvidvine på Chardonnay, Viognier og Riesling være fine - og på den røde side kan en Beaujolais også gå an. Vælger du retter til den fyldige side med svampe, bacon og mørk sauce, hører der rødvin til. Pinot Noir er den oplagte drue, og vinen kan både være europæisk og oversøisk. Sidst, men ikke mindst, kan du også tilberede din kylling ’asian style’ med ingefær, citrongræs og koriander, og så vil vine fremstillet på Riesling og Gewürztraminer være gode valg.
Fasan
Fasanens kød er lidt kraftigere i smagen end kylling, men det er også lyst. Derfor vil en rødvin til den lette side passe godt, fx en Pinot Noir - eller også kan du gå efter en fyldig, fadlagret hvidvin på Chardonnay - den kan være både oversøisk og fra Bourgogne.
Skjold-Burne har et stort udvalg af vine, der passer til alskens fjerkræ. Køb i webshoppen og få din vin sendt direkte til døren.