Der findes utallige vintyper, der hver især bærer unikke karakteristika. Vi har alle præferencer for hvad vi bedst kan lide, men vi har prøvet at give dig et overblik over nogle af de typer, vi mener, er mest populære, herunder Amarone, Barolo, Brunello, Chablis, Chianti, Ripasso og Sancerre. Fælles for disse typer af vin er, at de har en fantastisk historie og er elsket af utallige vindrikkere verden over.
Amarone, eller som den helt korrekt bør kaldes, Amarone della Valpolicella, laves i Valpolicella i området Veneto i det nordlige Italien, hvor Verona er den største by.
Efterspørgslen efter disse Veneto-vine har gjort området til Italiens mest produktive vinregion og i dag står regionen for omkring 20% af Italiens samlede vinhøst.
Læs mere om historien bag Amarone della Vallpolicella, hvordan det smager, hvilken mad der passer til den, og teknikken bag den populære vintype.
Barolo hører uden tvivl hjemme blandt verdens allerstørste vine og bliver ofte omtalt som "vinens konge eller kongernes vin".
Dens velklingende navn stammer fra den lille by Barolo, der med sine knap 1000 indbyggere i sig selv ikke er af nogen synderlig betydning. Til gengæld er vinmarkerne som pryder de vidunderlige Langhe-bjergskråninger omkring byen Barolo en af hemmelighederne bag denne enestående vin.
Brunello er den absolutte topvin fra Toscana - og anerkendt som en af de største vine i Italien.
Omkring 1960 blev der dyrket Brunello på ca. 60 hektar og i dag udgør arealet ca. 2.100 hektar. 364 vingårde holder sig beskæftiget med produktion af Brunello di Montalcino, hvilket vidner om, at mange vingårde blot råder over ganske få hektar dyrkningsareal. En meget fragmenteret vinregion, med få store og rigtige mange små producenter.
Der produceres årligt ca. 35 mio. flasker Chablis-vin og det største enkeltmarked er Storbritannien, som aftager ca. 30% af totalmængden.
Klassifikationen indenfor Chablis-distriktet hænger som hovedregel sammen med, hvor langt marken befinder sig fra Chablis landsbyen. Vin fra de fjernest beliggende marker kaldes Petit Chablis (18%). Det største areal lægger jord til den regulære Chablis-betegnelse (65%), og vin fra markerne på skråningerne lige rundt om byen, kan bryste sig af betegnelserne Chablis Premier Cru (15%) og Chablis Grand Cru (2%).
Chianti - og Chianti Classico - er et af italiens mest populære vinområder. Efter mange års koncentreret arbejde med at forbedre kvaliteten, har vinene fra Chianti aldrig været bedre end netop nu!
Chianti Classico, der betragtes som det historisk oprindelige dyrkningsområde, starter umiddelbart syd for Firenze og fortsætter ca. 50 km sydpå til Siena. Det er den almindelige antagelse, at sandsynligheden for at finde god Chianti vin er størst i Classico-zonen, uden at man dog kan afskrive de øvrige zoner fuldstændigt. Almindelig Chianti vin må sælges fra 1. marts efter høståret og vil dermed være uden fadlagring. Chianti Classico skal lagre min. 10 måneder og heraf skal de 7 måneder være på egefade.
Ripasso kaldes ofte for "Amarones lillebror" og giver masser af vin for pengene. Det er ikke uden grund, at Ripasso er blandt de mest populære vintyper i Danmark.
Selve Ripasso-begrebet kommer af det italienske ”ripassare”, som betyder ”passere igen”.
Man lader simpelthen den allerede gærede Valpolicella-vin gære en ekstra gang sammen med druekvaset fra produktionen af Amarone. Dette kan lade sig gøre, da druekvaset fra Amarone-produktionen stadig indeholder sukker, som er forudsætningen for, at en ekstra gæring kan finde sted. Herved forstærkes den frugtige og meget lettere Valpolicella-vin på vigtige parametre såsom fylde, farve og alkohol.
På fransk jord er det almindelig forstået, at Sancerre er for Sauvignon Blanc druen, hvad Chablis er for Chardonnay. Begge druer karakteriseres som internationale druer, fordi de står plantet på flere kontinenter, men Sancerre og Chablis repræsenterer hver især dyrkningsområder, som giver det reneste bud på, hvordan druerne skal smage, når de udelukkende skal afspejle terroir - dyrkningsområdets geologiske og klimatiske forhold.