30 dages returret
Fri fragt ved 600 kr.
Kun 1-2 hverdages levering
ThinkstockPhotos-451412481.jpg

USA

Der produceres vin i næsten samtlige amerikanske stater. Du kender sikkert allerede Californien og Oregon, der er kendt for deres fremragende vine og sikre kvalitet. Ta’ med på vores vinrejse ’over there’.
image name

Fra nord til syd og fra østkyst til vestkyst! Der dyrkes vin over alt i USA

Geografisk er USA et af verdens største lande. USA er også blandt verdens største producenter af vin. I dag er der omkring 3.000 vingårde i landet, og amerikanerne fremstiller ikke kun store mængder vin, men også rigtig gode vine - sågar topvine!  

Da vi opdagede vinene fra Amerika

Der har været fremstillet vin i USA i mere end 400 år. Da man ’opdagede Amerika’, opdagede man også vindruer dér, hvor man kom frem, og den tidligste amerikanske vin menes at være fremstillet af franske nybyggere helt tilbage i 1560’erne.

Flere hundrede år senere, i midten af 1800-tallet, rasede guldfeberen, og den sendte et hav af guldgravere og nybyggere til Californien. Nu var vinindustrien for alvor i gang!

Vinproduktionen gik dog næsten helt i stå under spiritusforbuddet fra 1920 til 1933, og derefter skulle de amerikanske vinproducenter lige på fode igen. I dag betegnes USA af mange som et af de mest alsidige og spændende vinlande med et utal af druesorter og vintyper – og en generel høj kvalitet.

En sværvægter på landkortet over vin

Med en stærk position på markedet fulgte også behovet for en form for ’garantistempel’ til de amerikanske vine - præcis som du kender det fra Frankrig, Italien og Spanien. Det første American Viticultural Area - AVA - blev godkendt i 1980. Siden da er mange kommet til.

Den amerikanske oprindelsesgaranti er dog anderledes en fx den franske AOC. Står der AVA på flasken, er du kun garanteret, at 85% af druemosten kommer fra druer, som har vokset på det område, som flasken angiver. Hvis der på flasken også står en specifik vinmark, er kravet, at mindst 95% skal komme fra den pågældende vinmark.

USA har også spillet en anden afgørende rolle i vinverdenen. Langt størstedelen af verdens vin er i dag podet på amerikanske sorter af vinplanten ’vitis’ af den vigtige årsag, at de amerikanske sorter er resistente over for vinlusen, Phylloxera, som ellers har hærget vinmarker over hele verden.

’California is the star’ - men der er også andre spændende vinregioner

Vi starter i Californien, som er klart USA’s største og mest kendte vinregion. Staten på den amerikanske vestkyst står for hele 90% af amerikansk vinproduktion, og Californien er da også hjemstat for mere 1.200 vinproducenter - lige fra nogle af verdens største vinhuse til små, lokale ’boutique wineries’.

Der har været dyrket vin i Californien siden det 18. århundrede. De første vinstokke blev bragt dertil af spanske missionærer, som skulle bruge vinen til religiøse formål.

Vinmæssigt kan Californien i dag deles op i fire områder: Northern California, der bl.a. dækker over de bedst kendte områder Napa Valley og Sonoma Valley. Central Coast med bl.a. Santa Cruz, Paso Robles og Santa Ynez Valley, South Coast og Central Valley med Sierra Foothills og Lodi.

Californien er meget varieret, både når det gælder klima og geografi. I Californien finder du vinmarker, der både ligger tæt på Stillehavskysten og langt inde i landet. Generelt beskrives Californiens klima som et varmt middelhavsklima, dog med store regionale udsving.

Turen går først mod nord…

Nu tager vi lidt nord på - til staten Oregon. Klimaet i Oregon minder meget om det, vi kender fra Bourgogne. På den baggrund er det måske heller ikke så overraskende, at Pinot Noir er den primære drue i området.

Herefter skal vi endnu længere mod nord. Nemlig til staten Washington. Vinområdet i Washington hegnes ind af Cascade Mountains, så man undgår de fugtige vestenvinde. Samtidig sikrer Columbia River, at der er godt med vand, og med stor forskel på dag- og nattemperaturen, modnes druerne langsomt. Det giver fine aromaer og balancerede vine.

Tre af de vigtige vinproducerende stater udgør USA's vestkyst, men også staten New York på den stik modsatte side af landet producerer vin.

… og derefter mod øst

Vin og staten New York hænger tæt sammen. Hollandske kolonister så mulighederne allerede for 350 år siden og plantede vinstokke på den lille ø, der senere blev til Manhattan.

Længere nordpå i Hudson Valley plantede de første vingårde i 1860’erne vinstokke og startede en industri, der blomstrer den dag i dag - og nu er der mere end 150 vingårde i området.

De arktiske vinde strømmer mod Lake Erie-distriktet, og mange vil mene, at her vil vinstokke ikke trives, men vindene dæmpes undervejs af de massive søer, så de til sidst beskytter vinstokkene mod de til tider ekstreme temperaturer.

Long Island, som også kaldes New Yorks ’Bordeaux’, er det nyeste og hurtigst voksende vinområde. Det ligger 160 km. øst for New York City, og her modererer Peconic Bay og Atlanterhavet temperaturerne og skaber gode betingelser for Merlot, Chardonnay og Cabernet Sauvignon.

image name

Amerikanernes helt egen drue - og alle de andre

I Californien er druerne meget forskelligartede afhængigt af, hvor de kommer fra i regionen. De mest udbredte druesorter i dag er Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot, Pinot Noir

Sauvignon Blanc, Syrah og så Californiens helt egen Zinfandel.

Zinfandel er at sammenligne med den italienske Primitivo, der især dyrkes i Puglia, og det er den mest plantede drue i Californien. Zinfandel kan meget, og den står både bag de forfriskende, let tørre White Zinfandel-vine og de fyldige røde vine med fadpræg.

I Oregon er det Pinot Noir, der tegner statens vine, mens Washington State igennem årtier har været kendt for at anvende Bordeaux-sorterne Merlot, Cabernet Sauvignon - og Chardonnay til hvidvin.

 

Vinduellen endte med 1-0 til amerikansk vin!

Året var 1976, og en blindsmagning i skulle finde sted i Paris. Der skulle dystes mellem USA og Frankrig i to kategorier: Cabernet Sauvignon og Chardonnay.

For Frankrigs vedkommende var det lig med rødvin fra Bordeaux og hvidvin fra Bourgogne. Begge områder var også dengang to af verdens bedste vinregioner. Amerikanerne tog til Paris med vine fra Napa Valley i Californien.

Og resultatet? Amerikanerne vandt en overraskende sejr. Episoden gav genlyd i hele verden, da der nu var sat spørgsmålstegn ved fransk vins dominans på toppen. Efter den dag, stod det klart for enhver, at verdens bedste vin ikke nødvendigvis skulle komme fra Frankrig.