Der har været dyrket vin i Frankrig gennem flere tusind år, og man havde dengang virkelig næse for at udnytte mulighederne inden for vindyrkning. Franskmændene identificerede de områder, der var bedst til vindyrkning - og ét af dem var Bourgogne.
Vinproduktion i Bourgogne er ikke noget nyt - der er da også fundet skrifter om vinproduktion helt tilbage fra år 300. Det var dog først et par hundrede år senere, at lokale munke fik sat produktionen ordenligt i system.
Helt grundlæggende gjorde de det, at de delte jorden op i mindre stykker - i Bourgogne kalder man det parceller - valgt på baggrund af den jordtype, der hørte til de pågældende parceller. Derefter tilpassede man så druesorterne, så de passede til jordstykket. Igennem flere hundrede år blev området og vinproduktionen i Bourgogne forfinet og raffineret, så der i dag fremstilles udsøgte Bourgogne-vine.
Nøjagtig som store dele af resten af Europa blev Bourgogne også ramt af vinlus i slutningen af 1800-tallet. Det tvang vinbønderne til at omplante samtlige vinmarker. I dag har det dog vist sig, at den ’ulykke’ har været med til at fremme kvaliteten af de Bourgogne-vine, vi kender i dag.
Bourgogne er et verdenskendt vindistrikt i det nordøstlige Frankrig, der næsten går fra Paris til Lyon. Faktisk er kun en lille del af Bourgogne-regionen dækket af vinstokke, da det ikke er alle steder, at jordbundsforholdene gode nok til, at druerne kan modne helt.
Jordbunden i Bourgogne nemlig helt speciel. Det skyldes, at den er ekstremt sammensat og forskelligartet. Forestil dig, at der inden for selv samme vinmark er stor forskel på jordsammensætningen - det er virkeligheden i Bourgogne.
Enkelte ting har markerne dog til fælles, når det gælder jordbunden – ler, mergel og kalk, der kan spores tilbage til juratiden. I dag er der bred enighed om, at jordbundsforholdene helt klart er en af grundene til, at Bourgogne-vinene er så gode og specielle, som de er.
De ’gyldne skråninger’ eller Côte D'or, som de hedder, er højst sandsynligt det mest kendte ved Bourgogne. Det er da også her, de store Bourgogner fremstilles, og det er på disse skråninger, at over halvdelen af Bourgognes over hundrede appellationer ligger side om side.
Bourgogne er inddelt i seks vindistrikter:
Rød Bourgogne er lig med Pinot Noir. Den har været med til at skabe Bourgognes ry som et af verdens bedste rødvinsområder. En anden blå drue, der også dyrkes i Bourgogne, er den lidt mindre kendte Gamay-drue. Den giver lidt mildere og vine, som er lette at drikke.
Bevæger vi os over i de grønne druer, sætter Chardonnay dagsordenen. Den er den mest dyrkede drue i Bourgogne. Den giver tørre hvidvine, som kan nydes til den gode middag lige såvel som på en sommerdag. Aligoté er en anden grøn Bourgogne-drue. Sorten vokser hurtigt og har mange gode egenskaber, men i Bourgogne er man bundet til traditionerne, og derfor holder producenterne sig for det meste til Chardonnay.
Bourgogne er en udfordrende region at forstå - så husk, du kan altid spørge os. Og uanset om du er til hvidvine eller rødvine, så bliver du ikke skuffet med vin fra Bourgogne.