Som en af Danmarks førende vinimportører med årelang erfaring skriver vi gerne under på, at Bordeaux kan bære titlen som ’vinens hovedstad’. For intet andet sted i verden har på noget tidspunkt haft så mange anerkendte og efterspurgte vine. Men hvorfor har Bordeaux egentlig denne helt særlige status?
Der har været dyrket vin i Frankrig gennem flere tusind år, og man havde virkelig næse for at udnytte mulighederne i landet. Man identificerede de områder, der var bedst til vindyrkning - ét af dem var naturligvis Bordeaux.
Siden det 13. århundrede har Bordeaux eksporteret områdets mange forskelligartede vine til resten af Europa - primært til England, der havde en stor samhandel med Bordeaux-området. I slutningen af 1600-tallet bestod Médoc-halvøen mest af sump- og engarealer, og først da området var blevet drænet, blev vinmarkerne til de store slotte Château Latour, Château Margaux og Château Lafite skabt.
Hopper vi frem til 1855, kommer vi til en milepæl i Bordeaux’ vinhistorie. Her besluttede Napoleon efter sigende, at de bedste vine skulle klassificeres, så der var styr på tingene til den kommende verdensudstilling i Paris. Derfor blev de fineste vinslotte i Médoc og Sauternes optaget på de første officielle ranglister. Man inddelte derfor vinene i fem Grand Cru klasser, fra 1. cru til 5. cru. Graves fik først en klassifikation i 1953, og Saint-Émilion fulgte trop i 1955.
I begyndelsen af 1990'erne er ca. 175 af Bordeaux’ vinslotte med i de officielle Cru-systemer - det er dem, der bærer betegnelser som Grand Cru Classé, Cru Classé eller Grand Cru.
Bordeaux er på mange måder i en spøjs situation, men det er et faktum, at Bordeaux ikke længere har samme dominerende rolle på verdenskortet over vin.
Og dog… for studerer man de allerfineste og bedste vine, så er der fortsat massiv efterspørgsel på dem, og de sælges til skyhøje priser. Til gengæld er regionen udfordret, når det gælder de lavere prisniveauer - her oplever Bordeaux-producenterne i dag en øget konkurrence.
Bordeaux ligger i det sydvestlige hjørne af Frankrig. Vandet har altid spillet en betydelig rolle her. Byen ligger ved Garonne, der i sammenløbet med Dordogne skaber den store flod Gironde, der giver direkte adgang til Atlanterhavet ved spidsen af Médoc-halvøen.
Bordeaux er så at sige delt i to i vinmæssig forstand.
På højre bred finder du:
På venstre bred ligger Médoc-halvøen, og her finder du:
Efterfølgende ligger hvidvinsdistriktet Graves med Pessac-Léognan og to af verdens bedste områder for produktion af søde dessertvine, Sauternes og Barsac.
Midt imellem de to store områder - og floderne - ligger Entre-deux-Mers og Les Côtes. Her fremstiller man også rigtig gode vine, og som forbruger får du virkelig noget for pengene.
Selvom vinområderne ligger tæt på hinanden, er der stor forskel på jordbunden mellem højre og venstre bred og dermed også stor forskel på, hvilke druesorter der trives bedst. Cabernet Sauvignon er rygraden i vinene fra Médoc-halvøen, mens vinene fra højre bred, altså Pomerol og Saint-Émilion primært er fremstillet på Merlot-druen.
Forskelligheden i vinenes stil er også til at få øje på. Vine, der er fremstillet på Cabernet Sauvignon er rigere på garvesyre end Merlot-baserede vine. Det betyder, at vinene kræver længere tids lagring, før de kan drikkes, men også at de bedste af slagsen har potentiale til at udvikle sig til masterpieces og samlerobjekter.
De vine, der er fremstillet på Merlot, vil være hurtigere drikkemodne, og de kan gemmes knap så længe. Smagen er en stor oplevelse - den er generelt blødere, federe, mørkere og har en lidt højere alkoholstyrke.
Merlot og Cabernet Sauvignon er bestemt ikke de eneste, der dyrkes i Bordeaux. De har følgeskab af Cabernet Franc og en lille mængde af Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Derudover er de hvide druer Sémillon, Sauvignon Blanc og Muscadelle.
Vi kommer ikke uden om dem! De er rige på historie, og til sammen kan de byde på alt fra dramaer, tragedier og skandaler - og selvfølgelig vine i verdensklasse. Vi tænker naturligvis på de allerfineste vinslotte i Bordeaux:
Har du én af disse vine liggende, så er det med at nyde den!