New Zealand er beliggende i Stillehavet på den sydlige halvkugle, og hér er vinproducenterne i en helt unik position. Vinproduktionen har til tider haft svært ved at følge med efterspørgslen, fordi der kun er et begrænset areal til dyrkning på øerne. Og når vinene så er efterspurgte - ja, så er der udfordringer. Men sådan har det nu ikke altid været.
Vinproduktionen kom sent til New Zealand i forhold til andre ’new world’ lande som fx Chile, Australien og Argentina. Det skyldes, at en stærk afholdsbevægelse igennem hele 1800-tallet var i stand til at holde en egentlig vinkultur nede.
Dengang blev der fremstillet en anelse vin, men producenterne måtte ifølge loven kun sælge vin til hoteller. Forbuddet blev opretholdt lige indtil slutningen af anden verdenskrig, hvor der kom vin til salg i butikkerne, og i først i 1960 blev det tilladt for restauranterne at skænke vin til deres gæster.
Siden midten af 1990’erne har New Zealand taget vinrevanche! Antallet af producenter er eksploderet. I 1994 var der 31 vinproducenter. Tolv år senere var det steget til mere end 500, og eksporten var mangedoblet.
New Zealand spænder over 1.600 kilometer fra nord til syd, og det har den effekt, at der er store variationer i klimaet.
Landet har et tempereret klima, der er under stærk påvirkning af de varme vinde fra Australien, de kølige fra Antarktis og af de høje bjergkæder, der effektivt stopper de voldsomme vinde. Vindene påvirkes også af havet, som gør, at der ikke er ekstreme temperaturer i landet, men dog vigtige udsving. Havet giver også den vigtige luftfugtighed.
De new zealandske vinstokke vokser altså under forhold, der gør somrene køligere og vintrene mildere - og selv nætterne er kølige om sommeren. Og netop vejrforholdene er med til at skabe druer, der er rige på frugt og syre.
New Zealand opdelt i North Island og South Island, og der produceres vin på begge øer, og produktionen er fordelt på 10 regioner.
North Island står lidt i skyggen af South Island, når det gælder kendte vinområder. Mens South Island brillerer i hvidvin, så er det især rødvinen fra North Island, som imponerer. Den bedste rødvin kommer fra Hawkes Bay, hvor producenterne fremstiller vin på de klassiske franske druesorter.
De største vine fra New Zealand, kommer fra South Island. Det mest kendte område er Marlborough, hvor man producerer virkelig store vine. Marlborough er kendt for at kunne levere nogle af verdens bedste hvidvine på Sauvignon Blanc. Netop Marlborough er i dag det største vindistrikt med over 40% af det beplantede areal.
En væsentlig del af New Zealands succes skyldes Sauvignon Blanc - og det er også den førende drue. Denne drue, der ellers primært dyrkes i Bordeaux og Sancerre i Frankrig, giver nogle helt anderledes hvidvine i New Zealand. Der er tale om friske vine med en kompleks smag.
Den største røde druesort er Pinot Noir og sammen med Sauvignon Blanc står de to for omkring 60% af al vin. Chardonnay spiller også en vigtig rolle og har følgeskab af andre hvide druer som Pinot Gris, Riesling, Gewürztraminer og Semillon. Taler vi rødvin, så er det stadig Bordeux-sorterne, der definerer new zealandsk rødvin.
New Zealands vine er overbevisende smagsmæssigt - og med sine skønne Sauvignon Blanc’er med elegant syre, sine Pinot Noir-vine, som er Bourgogneagtige er fremtiden lys.
Et særkende for new zealandske vine er, at størstedelen af vinflaskerne har skruelåg. Hører du til dem, der viger tilbage fra skruelåg, fordi det virker billigt, så er der kun at sige, at på New Zealand har man taget skruelåget til sig. Det forhindrer, at vinen ’får prop’ – hvilket sker i op til 5% af alle flasker med korkprop.