Semillon er en hvidvinsdrue, der stammer fra Bordeaux-regionen i Frankrig. Druen er kendt for sin høje syreindhold og bruges ofte i blandinger med andre druer som Sauvignon Blanc og Chardonnay. Semillon kan også laves til en enkelt druesort, men det er mindre almindeligt.
Semillon dyrkes i en række lande rundt om i verden, herunder Australien, Chile, Frankrig og Sydafrika. Druen trives i varme klimaer og bruges ofte til at lave tørre, fyldige hvidvine.
Semillon-vine er typisk tørre med høj syreindhold. Druen kan give vine med en række forskellige smagsvarianter, afhængigt af hvor den dyrkes, og hvordan den fremstilles. Semillon-vine fra Australien er ofte frugtagtige med tropiske smagsnuancer, mens de franske vine har tendens til at være mere mineralsk drevne med citrusnoter.
Semillon-vine serveres bedst afkølet og passer godt sammen med en række forskellige fødevarer. Druens høje syreindhold gør den til et godt valg i forbindelse med fyldige retter, f.eks. stegt kylling eller grillet fisk. Semillon passer også godt sammen med cremede oste og skaldyrsretter.
Semillon-druen er blevet dyrket i Bordeaux-regionen i århundreder og menes at have sin oprindelse i selve byen Bordeaux. Druen blev første gang nævnt i litteraturen i begyndelsen af det 12. århundrede, hvilket gør den til en af de ældste registrerede vindruer. Semillon blev historisk set brugt som en blandingsdrue, men begyndte at blive fremstillet til en enkeltdrue i begyndelsen af det 20. århundrede.
Ordet "semillon" udtales "sem-ee-yawn"
Semillon-vine skal opbevares køligt og mørkt ved 12 grader eller derunder. Vinen kan opbevares i sin originale flaske eller overføres til en vinkælder eller et køleskab til langtidsopbevaring. Når Semillon-vinen er åbnet, holder den sig 3-5 dage, hvis den opbevares korrekt
Den bedste måde at vide, hvornår semillon er klar til at drikke, er ved at smage på den. Vine lavet på denne drue har normalt en høj syreindhold, så de kan lagre i 2-3 år, før de begynder at blive blødere og mere tilgængelige.
Semilion er som tidligere beskrevet en hvidvinsdrue, men druen bruges også til at fremstille dessertvine, såsom Sauternes, som er kendt for deres intense sødme og honningagtige smag. Druen giver også fremragende mousserende vine som Cremant de Bordeaux og er en vigtig bestanddel af den berømte franske søde vin Carmes de Rieussec fra Domaines Barons de Rothschild. Semillon passer også godt sammen med mad, så den kan nydes til mange forskellige retter.