Hvad enten druen kommer fra Frankrig eller Italien, er Pinot Gris/Grigio en druesort med let til moderat syre, og druen anses i sig selv for at være mindre sød end Chardonnay. Derudover kan der være stor forskel i dyrkningen af Pinot Gris/Grigio og klimaet, hvilket kan skabe et vidt spektrum af vidunderlige aromaer.
Pinot Gris fra Alsace er en meget populær vin. Klimaet passer perfekt til denne druesort, da det tørre efterår gør det muligt for druerne at opnå et højt sukkerindhold. Højt sukkerindhold sker ved at høste druerne senere på året, og dermed give dem en længere modningsperiode. Vinene fremstår ofte meget runde og bløde med et lavt syreindhold. Vinene fra Alsace er fyldige og rige vine som ofte har et let krydret og røget strejf og kan udvikle sig over længere tid end de fleste hvidvine. Ifølge det internationalt anerkendte medie ”Wine Folly” er Pinot Gris-vine fra Alsace meget komplekse vine. Dette vil sige, at noterne i vinen ændrer sig fra det øjeblik, man får vinen i munden, til man synker den.
Den italienske version Pinot Grigio er ofte meget let drikkelig. Mange Pinot Grigio-vine er kendetegnet ved at være mere syrlige og tørre end den franske version. De italienske Pinot Grigio-vine har et mere mineralsk præg over sig, hvorimod de franske indeholder mere røgede aromaer. Mange af de italienske Pinot Grigio-vine har noter af mandel og en smule bitterhed.
I Tyskland hedder druen Grauer Burgunder og i Østrig hedder den Grauburgunder.
Pinot Gris/Grigio er en frygtet drue til blindsmagningen på sommelieruddannelsen, da mange vineksperter identificerer druen med karakteristika, den ikke har i sin reneste form. Pinot Gris/Grigio er så påvirkelig af produktionsmetode og region, når det kommer til smagen, at den helt specifikke Pinot Gris/Grigio-smag er kompliceret at definere. Dog er de mest almindelige smagsnoter mandler, røg, moden frugt, pære og lime.
Pinot Gris adskiller sig fra en række andre hvidvinsdruer som Riesling og Sauvignon Blanc, da den med sit lave syreindhold er et bedre match til de lidt sødere skaldyr og fjerkræ end til fisk. En stor og fyldig Pinot Gris passer fantastisk sammen med lyst kød og kan også være et forrygende match til kalvekød. Pinot Gris er en drue, som i det hele taget er en god pendant til det meste mad, da produktionsmetoden spiller så stor en rolle i forhold til aromaerne i vinen.