Silkeblød vin med udsøgt balance mellem frugt, syre og bløde tanniner.
Funklende granatrød farve med rubinrøde strejf. Stor intensitet i duften domineret af kompleksiteten fra lagringen på egetræsfade med hints af eksotiske krydderier, sort peber, røg, kakao og karamel, som alle på elegant vis blandes med frugten fra druesorten. Munden fyldes med en silkeblød fornemmelse, som stammer fra en fin balance mellem frugt, syre og bløde tanniner. Eftersmagen er vedvarende med frugt, karamel og bløde tanniner. En fyldig, kraftfuld og vedvarende eftersmag.
Server f. eks. Martín Berdugo Reserva til lam, oksekød, gryderetter eller modne oste som Manchego eller Cheddar.
Serveringstemperatur: 15-16°C
Tempranillo-druerne, der er brugt til denne vin, er høstet manuelt fra marker, som ligger på en alluvial terrasse lige over Duero-floden, ca. 800 meter over havets overflade. Markerne vender mod sydøst, og det øverste lag består af sten, grus, sand og adskillige kampesten. Det næste lag jord består af ler under et lag af kalkstensgrus. Denne type jord er ideel til at koncentrere druernes smag og duft.
Drueklaserne sorteres nøje for udelukkende at bruge de bedste druer til vinen. Den alkoholiske gæring tager 7-9 dage og sker ved 26-28C efter udblødningen, som tager 3-5 dage og er ved lav temperatur. Vinen løber herefter fra. Når første gæring er overstået, hviler vinen med det lette bundfald i 3-6 uger for at udvikle større kompleksitet, og i løbet af denne periode gennemgår vinen den malolaktiske gæring. Lagring sker i franske og amerikanske egetræsfade og tager 24 måneder.
Martín Berdugo har lavet vin siden 1988, men dokumenter i familiens eje viser, at der er dyrket druer på vingårdens jorder, som ligger på sydvendt på Duero-flodens breder øst for byen Aranda, i de sidste 200 år. I slutningen af 1980erne og starten af 1990erne plantede Josefina Martín Berdugo med hjælp fra sin mand og børn nye vinstokke. Til at starte med solgte de druerne til andre vinproducenter, man det stod hurtigt klart for familien, at deres druer var af exceptionel høj kvalitet, og de begyndte derfor selv at lave vin. I 2000 byggede de et vineri, der var designet, så tyngdekraften flyttede druerne til gæringstankene, hvilket er den blideste og mindst indgribende metode, som samtidig beskytter druernes kvalitet. I 2013 slog et lyn ned og antændte en brand i vineriet, og de måtte derfor bygge nyt vineri.