Intens og velstruktureret vin med veludviklede tanniner og en god syre.
Ren, lys lilla-rød farve med granatrød kant. Tydelig duft af friske, varme, røde bær sammen med nuancer af sorte bær, indbydende hints af kaffe, karamel, lette krydderier og en let røget duft fra egetræsfadene. En intens og velstruktureret vin, der fylder munden med veludviklede tanniner og en virkelig gode syre. Moden, rød frugt blandes med let røget smag fra egetræsfadene og giver en ren og vedholdende eftersmag. Vinen kan nydes nu men udviser stort potentiale og vil udvikles yderligere i nogle år, hvis den opbevares liggende.
Nyd vinen til f.eks. risretter (paella), pasta (lasagne) eller til grillet eller stegt kylling, hvor den er perfekt. Ideel til lagrede oste.
Serveringstemperatur: 16-16°C
Tempranillo-druerne, der er brugt til denne vin, er høstet manuelt fra marker, som ligger på en alluvial terrasse lige over Duero-floden, ca. 800 meter over havets overflade. Markerne vender mod sydøst, og det øverste lag består af sten, grus, sand og adskillige kampesten. Det næste lag jord består af ler under et lag af kalkstensgrus. Denne type jord er ideel til at koncentrere druernes smag og duft.
Den alkoholiske gæring tager syv til ni dage ved temperaturer mellem 22 og 16C og efterfølges af en tre til fem dage lang udblødning ved lav temperatur. Herefter udblødes vinen i yderligere 20 dage, hvorefter den løber fra kvaset og hviler med det lette bundfald for at opnå større kompleksitet i smagen. Den malolaktiske gæring tager tre til seks uger, og herefter lagrer vinen mindst 12 måneder på franske og amerikanske egetræsfade, hvoraf 30% er nye og 70% har været brugt en gang før.
Martín Berdugo har lavet vin siden 1988, men dokumenter i familiens eje viser, at der er dyrket druer på vingårdens jorder, som ligger på sydvendt på Duero-flodens breder øst for byen Aranda, i de sidste 200 år. I slutningen af 1980erne og starten af 1990erne plantede Josefina Martín Berdugo med hjælp fra sin mand og børn nye vinstokke. Til at starte med solgte de druerne til andre vinproducenter, man det stod hurtigt klart for familien, at deres druer var af exceptionel høj kvalitet, og de begyndte derfor selv at lave vin. I 2000 byggede de et vineri, der var designet, så tyngdekraften flyttede druerne til gæringstankene, hvilket er den blideste og mindst indgribende metode, som samtidig beskytter druernes kvalitet. I 2013 slog et lyn ned og antændte en brand i vineriet, og de måtte derfor bygge nyt vineri.